Колишній нардеп, який сидів за вбивство, виграв вибори на Кіровоградщині

Колишній аграрний бізнесмен та депутат парламенту від ВО "Батьківщина" Віктор Лозінський, якого засуджували до 15 років ув'язнення за вбивство, переміг у голосуванні на голову об'єднаної територіальної громади Кіровоградській області.

Про це повідомляє ВВС News Україна.

"Лозінський Віктор Олександрович впевнено виграв вибори на посаду керівника Підвисоцької ОТГ Голованівського району Кіровоградської області", - йдеться в повідомлені.

Опоненти Лозінського у розмові з виданням підтвердили його перемогу. А у місцевій виборчій комісії уточнили, що оформлення протоколів ще триває. 

Кандидат на голову ОТГ йшов на вибори як самовисуванець.

Нагадаємо, що 16 червня 2009 року поблизу смт Голованівська сталося вбивство. Після інциденту з компанією у складі Віктора Лозінського, прокурора району, начальника міліції району і єгеря загинув селянин Валерій Олійник. Лозинського звинуватили у навмисному вбивстві селянина з дробовика. Сам Лозінський наполягав, що це була самооборона.

Верховна Рада зняла з нардепа недоторканність та позбавила мандату, після цього він зник, його оголосили у розшук.

Віктора Лозінського затримали в березні 2010 року та у квітні 2011 року засудили до 15 років ув'язнення. Він мав вийти на волю в 2025 році.

У 2012 році апеляційний суд пом'якшив вирок до 14 років. 

У 2013 році Вищий спецсуд змінив статтю обвинувачення з вбивства на хуліганство, що зменшило строк ув'язнення до 10 років.

У червні 2014-го Віктор Лозінський вийшов на волю "за станом здоров'я", але за зверненням прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, прокуратура домоглася повернення Лозінського до в'язниці.

Вже в 2016 році Лозінському перерахували термін ув'язнення згідно із "законом Савченко", за яким день у СІЗО рахується за два, й він вийшов на свободу.

У травні 2019 року Дніпровський районний суд Києва взагалі зняв судимість з Віктора Лозінського. А у вересні це рішення, як наполягає Лозінський, підтвердив Верховний Суд.