До України з окупації повернули ще трьох дітей з родинами

З окупованих територій України вдалося повернути ще трьох дітей з родинами. Волонтери кажуть, що цього разу це було «особливо складне завдання».

Про це повідомила благодійна організація Save Ukraine.

За словами організації, до Надії та її 14-річного сина Михайла росіяни приходили з обшуками двічі. Жінка ховала сина під ковдрою від військових та казала, що він хворіє. А у школі росіяни влаштували «Юнармію».

Зазначається, що там дітей вчили керувати дронами, користуватися зброєю, щопонеділка проводили урок, на якому запитували, «хто що бачив і чув». 

«В окупації Надія втратила чоловіка, старша донька виїхала з родиною в Болгарію. Збиралася й вона з сином, але захворіла свекруха — залишилася доглядати. Щоб хоч якось триматися в окупації, багато малювала. Але потім усі малюнки, які стосувалися України, довелося спалити», — кажуть у Save Ukraine.

Волонтери допомогли виїхати ще одній родині — Марині та її дітям. Вона пригадала перші місяці: спочатку на полицях зникли продукти, деяку гуманітарку видавали в сільраді, потім на чотири місяці зник інтернет.

Також росіяни забороняли мати в телефонах українські сім-картки, користуватися Telegram і читати українські новини. 

«Перший час її 11-річний син Артур іще ходив гуляти з хлопцями на вулицю. Але після мінометного обстрілу, коли від страху хлопець заліз під стіл, більше гуляти не виходив», — розповіли благодійники. 

Окрім того, дітям у школі говорили, що України вже немає, а Київ — нібито російське місто. Батьків у приміщення школи не пускали, а діти вчилися під наглядом озброєних військових. Школярів учили доносити на батьків про те, що вони кажуть про повномасштабну війну.

Зараз і діти, і батьки в безпеці, на них чекає тривалий шлях відновлення та відбудови життя, зазначали в організації. На сьогодні Save Ukraine повернула з росії та тимчасово окупованих територій уже 276 дітей.