На Донбасі сепаратисти заблокували роботу місії ОБСЄ

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) призупинила свою місію зі спостереження на Донбасі через протести сепаратистів біля своєї штаб-квартири в окупованому Донецьку.

Про це 17 жовтня заявив головний спостерігач Яшар Халіт Чевік, передає Reuters.

Він наголосив, що 16 жовтня близько 200 проросійських демонстрантів прийшли до штаб-квартири ОБСЄ, вимагаючи звільнити затриманого українськими військовими минулого тижня бойовика.

«З міркувань безпеки ми призупинили наші операції», — заявив Яшар Халіт Чевік, але додав, що безпосередньої загрози зі сторони протестувальників наразі не було.

Reuters пише, що представники місії і раніше стикалися з протестами, організованими сепаратистами, але цього разу ті, схоже, заблокували вхід в готель, де базуються спостерігачі.

Нагадаємо, 13 жовтня група бойовиків самопроголошеної «ЛНР» під виглядом розмінування територій проводила розвідку українських позицій. Збройні сили України тоді затримали одного з порушників. Ним виявився росіянин Андрій Косяк. У нього було вилучено зброю та боєприпаси.

СБУ допитала затриманого. На телефоні у нього знайшли відео, на якому він обстрілює українських військових.

В українській делегації Тристоронньої контактної групи (ТКГ) заявляли, що цього бойовика українські правоохоронці раніше вже підозрювали у скоєні у 2010 році умисного вбивства. Тепер йому повідомили про ще одну підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України.