На Донеччині поновили теплопостачання попри борг «Нафтогазу»

У Донецькій області поновили подачу газу в місцеві котельні після перемовин представників Донецької ОДА та уряду, незважаючи на заборгованість «Донецьктеплокомуненерго» «Нафтогазу» 1,5 мільярда гривень.

Про це повідомив в Facebook міський голова Слов'янська Вадим Лях.

Переговори щодо відключення котелень у Донецькій області проводили голова Донецької ОДА Павло Кириленко, прем'єр-міністр Денис Шмигаль та міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Уже надвечір 6 березня постачання газу поновилось у котельні в Слов'янську та почалося підключення ще п'яти котелень області. Як зазначає міський голова, загалом без тепла в місті могли залишитися 60 багатоквартирних будинків та дві школи-інтернати, які обслуговувала міська котельня.

«Тому тут склалася дуже напружена ситуація. Люди вийшли на вулицю й не збиралися розходитися, поки не з'явиться тепло. Ми разом дочекалися підключення», ㅡ каже Лях.

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко повідомив у Facebook, що за фактом відключення котелень поліція вже відкрила кримінальне провадження за ст. 356 КК України (Самоправство).

Він зазначив, що організація-газопостачальник ㅡ ПАТ «Донецькоблгаз» ㅡ безпідставно перекрила газ комунальному підприємству «Донецьктеплокомуненерго» під час морозів і цим порушила постанову Кабміну та умови меморандуму, підписаного урядом, НКРЕКП, «Нафтогазом» та міськими головами.

«Самоправні дії "Донецькоблгазу" загрожували мешканцям області та фактично могли призвести до руйнації систем централізованого опалення», ㅡ зазначив голова Донецької ОДА.

Наразі «Донецьктеплокомуненерго» експлуатує 182 котельні та забезпечує теплом 3 048 житлових будинків, 91 школу, 93 дитячих садки, 67 лікарень та 574 об'єкти іншої інфраструктури.

Нагадаємо, 6 березня ПАТ «Донецькоблгаз», яке займається розподіленням, транспортуванням і постачанням блакитного палива, повідомило, що припиняє постачання газу на об'єкти «Донецьктеплокомуненерго» через борги. Загалом підприємство заборгувало «Нафтогазу» 1,5 млрд грн. Наприкінці лютого компанія вимагала оплатити 303,1 млн грн до 1 березня, інакше газопостачання обіцяли припинити.