На Хмельниччині виявили незаконний видобуток корисних копалин на понад 432 млн гривень

Правоохоронці викрили факт самовільного захоплення земельної ділянки природно-заповідного фонду в Хмельницькій області для видобутку корисних копалин. За попередніми підрахунками, доходи зловмисників перевищили 432 мільйони гривень.

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції.

Правоохоронці встановили, що на ділянці площею близько п’яти гектарів одне з підприємств області видобувало поклади гіпсу та вапняку. Окрім того, видобуток корисних копалин здійснювався за межами спеціального дозволу на користування надрами та акту про надання гірничого відводу для розробки родовищ.

За попередніми висновками фахівців, на земельній ділянці природно-заповідного фонду у Хмельницькій області незаконно видобуто понад 30,5 тисяч тонн гіпсу та вапняку, чим завдано збитків державі на суму понад 432 мільйони гривень.

Правоохоронці провели 10 санкціонованих обшуків на території підприємства та кар’єру. У результаті вилучено документи, що підтверджують незаконну діяльність.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 197-1 (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) та ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) Кримінального кодексу України. Винним загрожує до 6 років позбавлення волі.