На окупованій Луганщині спостерігається гострий дефіцит питної води

На тимчасово окупованій території Луганської області окупаційна адміністрація Рф критично обмежила постачання питної води населенню.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (МінТОТ).

Також зазначається, що в умовах аномальної спеки, це може впливати на катастрофічне погіршення якості води, оскільки нерівномірна подача води призводить до застоювання, виникнення бактерій та поширення інфекційних захворювань серед населення, що є прямим порушенням Державних санітарних норм та правил.

Згідно з інформацією, яку оприлюднює на своїх інтернет-ресурсах окупаційна «влада», на території м. Хрустальний (Красний Луч) подача питної води здійснюється за графіком від 1-2 разів на тиждень до графіка «через день» в залежності від району міста. На території с. Голубівське, с. Донецьке, м. Кіровськ –  постачання питної води відбувається лише 1 раз на тиждень, м. Кадієвка (Стаханов) – частково 1 раз на 2-3 дні.

На території м. Алчевськ, де спостерігається один із найбільш забруднених показників питної води, заявлене водопостачання через день, однак за наявною інформацією воно відсутнє по декілька діб поспіль.

У МінТОТ наголошують, що окупаційні режими Рф продовжують зухвало порушувати всі норми міжнародного та міжнародного гуманітарного права, нехтують забезпеченням базових потреб людей та, по суті, здійснюють геноцид.

Крім того, за даними відомства, з грудня 2019 року окупаційні адміністрації Рф обмежують споживання води, а їхні дії критично впливають на якість питої води на непідконтрольній Україні території. Зокрема, внаслідок тривалого неконтрольованого скидання окупаційними адміністраціями неочищених стоків шахт у водосховища, норми щодо гранично допустимої концентрації у воді нафтопродуктів у Волинцівському питному водосховищі, що розташоване у Донецькій області, перевищено у 6 разів, нітратів – у 5,7 раза, сульфатів – у 3,5 раза, а цинку – майже у 4 рази.

Крім цього, забрудненим також залишається Ісаковське водосховище в Луганській області. Наприкінці березня 2020 року, клас якості його води понижено з "помірно забруднена" на "забруднена".

Міжнародні експерти наголошують, що такі дії підконтрольних Росії окупаційних режимів - пряма загроза для життя і здоров’я сотень тисяч громадян.