Пожежі на Луганщині: з 9 основних осередків пожеж 8 локалізовано

Станом на ранок 5 жовтня на території Луганської області продовжується гасіння пожеж в природних екосистемах, які виникли 30 вересня. З 9 основних осередків пожеж лісових масивів, очерету та сухої рослинності 8 осередків локалізовано. Про це повідомляє пресслужба Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Найбільш складна обстановка склалася вздовж лінії розмежування на території Станично-Луганського, Новоайдарського, Сєвєродонецького районів, де до зони ураження потрапило 32 населених пункти.

Основні зусилля ДСНС були направлені на захист населених пунктів, польового артилерійського складу ЗСУ поблизу с. Боровеньки та газорозподільчої станції на околиці с. Олександрівка. Завдяки комплексному застосуванню наземних сил та авіації  не допущено розповсюдження вогню до населених пунктів, потреби в евакуації не було.

Зазначається, що 5 жовтня з 9 основних осередків пожеж лісових масивів, очерету та сухої рослинності  7 осередків ліквідовані, 1 осередок локалізований, вживаються заходи щодо локалізації осередку пожежі лісового масиву в районі с. Смолянинове, ситуація контрольована.

За попередніми оцінками орієнтовна площа пройдена вогнем складає понад 20 тис. га.

Всього до гасіння залучено близько 2,5 тис. осіб та понад 250 од. техніки, у тому числі 3 літаки АН-32П та  2 вертольоти.

Авіацією ДСНС протягом 5 жовтня на території Луганської області здійснено 9 скидів (72 тон води). З початку гасіння пожеж 500 скидів (1 тис. 658 тон води).

Залучено важку інженерну техніку ЗСУ (БАТ – 2 од., ІМР – 1 од.) та пожежний потяг.

Під час ліквідації лісових пожеж виявлено тіла  11 осіб, з яких: 3 особи загинуло внаслідок отруєння продуктами горіння, 1 особа – від отриманих опіків, 3 особи – внаслідок серцевих нападів, 4 особи - причина загибелі встановлюється. Постраждало 19 осіб (у тому числі 3 співробітника ДСНС).

Інформація щодо знищення і пошкодження житлових будинків та об'єктів інфраструктури уточнюється місцевими органами влади. 

Із населених пунктів Муратове, Воронове, Сиротине, Осколонівка та Олександрівка евакуйовано 150 осіб.

Нагадаємо, 30 вересня на Луганщині виникли масштабні пожежі: загорілася суха трава та лісова підстилка. Через сильний вітер вогонь швидко поширився. Жителів найближчих до осередків вогню населених пунктів евакуювали.