Прокуратура відкрила кримінальну справу через пожежі на Луганщині

Місцева прокуратура Луганської області розпочала досудове розслідування через виникнення лісової пожежі у Новоайдарському районі та поблизу Сєвєродонецька. Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Попередня правова кваліфікація — порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Слідство встановило, що пожежа розпочалася 6 липня 2020 року на території Борівського та Охтирського лісництв, її локалізували наступного дня.

Проте через поривчастий вітер та спекотну погоду нові осередки займання розповсюдилися до житлового сектору селища Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» Новоайдарського району.

«На цей час слідчим шляхом перевіряються усі версії виникнення пожежі, що спричинила людські жертви: умисний підпал, у тому числі з метою вчинення диверсії, теракту або приховування незаконних порубок лісу; необережне поводження з вогнем, загоряння внаслідок підриву боєприпасів, самозагоряння лісу», — йдеться у повідомленні.

Зараз територію оглядають, щоб задокументувати всі факти руйнувань під час пожежі та виявити постраждалих та безвісно зниклих. Пожежу продовжують гасити на понад 4 тис. га.

За останніми даними, внаслідок пожежі 5 людей загинули, ще 20 — з опіками та отруєнням чадним газом госпіталізовані до лікарень. Решті постраждалих медичну допомогу надають на місці.

Прокуратура додає, що у селищі Смолянинове згоріло 24 житлових будинки, ще 80 будинків — на дачному кооперативі. Людей з населених пунктів евакуювали.

Нагадаємо, пожежа виникла 6 липня поблизу села Осколонівка на території Боровського лісництва на близько 50 гектарах. Проте 7 липня через пориви вітру загорілися ліси у Новоайдарському районі Луганщини на площі приблизно 90 гектарів.