Росія впливає на мешканців ОРДЛО з метою знищення національної ідентичності - розвідка

Росія використовує спеціально створені соціокультурні фонди та центри для впливу на мешканців тимчасово окупованих територій на сході України з метою знищення їх української ідентичності.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

"Для впливу на населення тимчасово окупованих територій країна-агресор використовує спеціально створені соціокультурні фонди та центри", - йдеться у повідомленні.

За інформацією ГУР, одним з інструментів “м’якої сили” російської окупаційної адміністрації є фонд “Русский мир”. Головою опікунської ради фонду призначено заступника керівника адміністрації президента РФ і основного реалізатора політики Росії на українському напрямі Дмитра Козака.

За даними розвідки, під прикриттям цього фонду на тимчасово окупованій території сходу України було відкрито представництво так званого міжнародного культурного проєкту “Русский центр”, який координує роботу місцевих органів для здійснення гуманітарної та культурної агресії проти України.

Воєнна розвідка України відзначає, що основні зусилля так звані гуманітарні підрозділи країни-окупанта спрямовують на повне знищення національної ідентичності українського населення на тимчасово окупованих територіях.

"Це – викорінення української мови та культури в усіх сферах життєдіяльності місцевого населення, впровадження російських стандартів освіти у місцевих навчальних закладах, насадження викривлених історичних фактів щодо історії регіону, подальше ментальне зближення мешканців ОРДЛО з населенням РФ", - наголосила розвідка.