СБУ викрила на Сумщині схему розкрадання «ковідних» коштів: держава зазнала збитків на 2,7 млн грн

Служба безпеки викрила на Сумщині схему розкрадання коштів, виділених на боротьбу з пандемією COVID-19. Внаслідок злочинних дій підрядної компанії держава зазнала збитків на 2,7 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За оперативною інформацією, кошти розкрадалися на будівництві відділення для прийому хворих на COVID-19 та ремонті трьох амбулаторій.

У жовтні 2020 року полтавська комерційна структура перемогла у відповідному тендері і мала одразу розпочати роботи. Передбачалося, що на початку 2021 року новозбудоване відділення вже прийме хворих.

За матеріалами слідства, організатори схеми систематично підробляли бухгалтерські документи про начебто придбання будівельних матеріалів, хоча більшість робіт виконали лише «на папері».

Як свідчать підрахунки податківців та Держаудитслужби, внаслідок таких дій зловмисники незаконно привласнили 2,7 млн грн з державного Фонду боротьби з пандемією COVID-19.

Щоб запобігти подальшому розкраданню державних коштів, СБУ звернулась до органів влади для невідкладного реагування відповідно до чинного законодавства та умов договорів.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає ув'язнення на строк від 3 до 8 років або обмеження волі на строк від 3 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Триває досудове слідство для встановлення всіх причетних осіб та повернення до бюджету незаконно привласнених державних коштів.