На Закарпатті військовозобов’язаний помер дорогою до навчального центру

У Закарпатській області дорогою в навчальний центр у військовозобов’язаного стався епілептичний напад і він помер.

Про це повідомили у Закарпатському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Там зазначають, що офіцер супроводу надав першу домедичну допомогу військовозобов’язаному, у якого стався напад, та викликав швидку допомогу. Однак медики не встигли.

Наразі обласний військкомат призначив службову перевірку за цим фактом.

«Командування Закарпатського ОТЦК та СП висловлює співчуття рідним та близьким померлого», — зазначили там.

Як уточнили нам у поліції, військовозобов’язаного транспортували працівники Закарпатського ТЦК та СП, але подія сталася у Львівській області.

Доповнено о 13:21. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що померлий військовозобов’язаний згідно з довідкою ВЛК був визнаний придатним до військової служби.

Наразі Лубінець відкрив провадження щодо ймовірного порушення прав людини.

«Ця ситуація надалі перебуватиме на моєму особистому контролі. Також мої представники у Закарпатській і Львівській областях працюватимуть, аби дізнатися всі обставини», — заявив омбудсмен.

Оновлено о 14:18. Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого по дорозі в навчальний центр на Закарпатті. Розслідуватимуть можливе перевищення службових повноважень, повідомили в Офісі генпрокурора.

Так, справу кваліфікували як перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України). Якщо винних встановлять, їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Зараз встановлюють причини смерті мобілізованого чоловіка та обставини, які могли до цього призвести.