У Львові відбувся парад собак, які боронили країну на сході України

В рамках проєкту «Календар війни» у парку культури міста Львова відбувся парад собак, які разом зі своїми господарями приймали безпосередню участь у зоні бойових дій на Донбасі.

Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.

Як зазначається, чотирилапі хвостаті захисники представляли кожен своє відомство. Зокрема, у параді взяли участь собаки з Державної прикордонної служби, поліції, Збройних сил та Нацгвардії — всього 15 чотирилапих.

Нацгвардійці, наприклад, показали одразу 6 своїх хвостатих товаришів. Дві вівчарки приїхали до Львова з Навчального центру у Золочеві.

Речниця парку культури, волонтерка та засновниця проєкту «Календар війни» розповідає, що куди б вона не приїздила в зону проведення Операції об’єднаних сил, завжди зустрічала біля військових собаку або кота.

«І цим друзям дуже часто віддавали свою їжу. Собаки, яких ми тут бачимо — це не просто собаки. Це теж ветерани. Деякі з них попереджали про обстріли, деякі віднаходили людей під завалами, деякі знаходили зброю», — розповідає волонтерка.

У МВС розповіли, що, зокрема, гвардійська вівчарка Річард у лютому 2019 року знайшла під час перевірки транспортних засобів у зоні ООС 8 одиниць зброї, 1230 набоїв, а також 15 кілограмів вибухівки. За це Річарда нагородили медаллю «За віддану службу» III ступеня.

Поруч з Річардом на параді крокувала і вівчарка Кенді. Вона стала першою собакою у Нацгвардії, яку нагородили медаллю «За віддану службу» II ступеня. За один місяць собака двічі виявляла заборонені предмети під час огляду транспорту на блокпостах в зоні ООС.

А стаффордширський бультер’єр блакитного окрасу із позивним Воля майже 2 роки була на передовій і несла службу у Попасній, Авдіївці та Новгородському, розповідає її господар.

Під Горлівкою вона потрапила на розтяжку, отримала поранення та контузію. Три тижні нічого не чула, але потім слух повернувся. Тепер Воля «на пенсії» і живе з родиною військового у Львові.