Деякі українські консульства призупинили послуги для громадян призовного віку

У деяких українських консульствах перестали приймати документи у громадян призовного віку на отримання консульських послуг. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, що так виконують законодавство України щодо мобілізації.

Про припинення консульських послуг заявили консульства України в Польщі та Барселоні в коментарі «Суспільному».

Зокрема, в консульстві Польщі пояснили, що документи тимчасово перестали приймати в громадян призовного віку. Утім зараз розробляють механізми, які будуть діяти відповідно до закону про мобілізацію, додали в дипломатичній установі.

У Генеральному консульстві України в Барселоні також заявили, що призупинили приймати заяви «на вчинення консульської дії» для чоловіків призовного віку.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив в Х, що вчора доручив вжити заходів щодо відновлення «справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном».

«Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна», — сказав міністр.

На його думку, перебування за кордоном не звільняє громадянина від «обовʼязків перед Батьківщиною», зокрема щодо оновлення своїх даних у військкоматах, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

«Це буде чесно», — заявив Кулеба і додав, що скоро міністерство пояснить порядок отримання консульських послуг у закордонних дипломатичних установах відповідно до закону про мобілізацію, який стане чинним у травні.

Нагадаємо, напередодні видання «Дзеркало тижня» повідомило, що перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга надіслав лист керівникам усіх дипломатичних установ України, у якому їм наказували тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян України призовного віку.