В окупованому Донбасі масово мілітарізують дітей

Окупаційна влада Донецької та Луганської областей перепрофільовує школи в кадетські корпуси військового та козацького типу з метою пропаганди ідеології, спрямованої на формування стійкого негативного ставлення до України, а також нав’язування визначених принципів віросповідання. 

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook

«На тимчасово окупованій території Луганської області наразі функціонує 33 кадетських класи, де посилено вивчаються предмети військової підготовки та російського православ’я, а учні зобов’язані носити військово-кадетську форму», - зазначила омбудсменка. 

За її словами, такі дії окупаційної адміністрації порушують права дітей, закріплені у статті 29 Конвенції, згідно з якою освіта дитини має бути спрямована на підготовку дитини до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості. 

У зв’язку з цим, Денісова звернулася до голови Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з проханням посприяти додержанню прав дітей, які проживають на непідконтрольній українській владі території, та запобіганню втягування дітей у збройний конфлікт.