В Україні вперше зробили операцію на стравоході за допомогою робота Da Vinci

Вперше в Україні львівські лікарі прооперували стравохід жінки за допомогою робота Da Vinci. 

Про це повідомляє Перше територіальне медичне об'єднання Львова.

«Робот Da Vincі дав змогу жінці знову їсти!» - наголосили лікарі.

Як зазначається, 34-річна Мирослава зі Львівщини 2 роки страждала від болю і блювоти під час їжі, а останні 2 місяці вона не могла навіть ковтнути води, щоб не спровокувати блювання. Через хворобу жінка схудла на 10 кілограмів.

Причиною лікарі називали ахалазію стравоходу, тобто порушення його функції під час приймання їжі.

Цей діагноз, за статистикою, мають лише 0,001% людей на планеті.

Раніше єдиним методом лікування була операція з розрізом грудної клітки й черевної порожнини. Однак завдяки роботичній системі Da Vinci лікарі змогли провести операцію лише через 4 маленькі проколи. Це зменшило не лише травматизм під час операції, а й ризик повторного захворювання.

Руки робота розсікли м’язову оболонку стравоходу, яка провокувала спазм, а потім сформували так звану антирефлюксну манжетку — щоб вміст шлунку не потрапляв у стравохід.

Такий спосіб втручання значно скоротив і час реабілітації. Вже наступного дня після операції жінка поїхала додому до своїх двох дітей. Наразі вона почувається добре і знову може їсти й пити, кажуть медики.

Нагадаємо, робот-хірург Da Vinci прибув до Львова зі США. Уперше він прооперував людину в грудні 2020 року. В березні 2021 року операцію зробилина кишківнику, а у липні того ж року за допомогою робота успішно здійснили гінекологічну операцію.