В Умані очікують до 10 тисяч хасидів, незважаючи на заборону

На святкування іудейського свята Рош га-Шана в Умань приїдуть від 5 до 10 тисяч хасидів, ніж стурбовані як в Україні, так і в МЗС Ізраїлю. Про це заявив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов в Facebook.

Масове паломництво в умовах пандемії викликає занепокоєння як у українських, так і у ізраїльської влади.

"Відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Одним з ключових питань, які обговорювалися, було заплановане у вересні 2020 року масове паломництво брацлавських хасидів до міста Умань Черкаської області для святкування Рош га-Шана (Нового року за юдейським календарем)", - написав Немчинов.

Держкомісія доручила МЗС посилити комунікацію з інформування іноземців про обмеження, що діють в Україні, МВС посилити і забезпечити безпеку під час святкування Рош га-Шана, Держприкордонслужбі розробити пам'ятку перебування в Україні і роздавати при перетині українського кордону, а також інформувати про можливу заборону на в'їзд в Україні на кілька років в разі нерушенія карантину.

"Крім цього на засіданні комісії було відзначено, що в 2020 році українські християни і мусульмани утрималися від масових заходів під час святкування своїх найбільших релігійних свят", - резюмував Немчинов.

Нагадаємо, що раніше Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю попросив Україну заборонити хасидам паломництво в Умань. Святкування Рош га-Шана в нинішній ситуації з коронавірусів призведе до хвилі заражень, вважає ізраїльський відомство.

Також повідомлялося, що в МЗС виступили проти приїзду хасидів в Умань цього року, посилаючись на епідемічну ситуацію в Ізраїлі.