Верховна Рада підтримала скасування ЗНО для вступників із окупованих територій

Верховна Рада на засіданні в п'ятницю, 3 липня, прийняла за основу і в цілому законопроєкт №3734 про спрощення процедури вступу до вузів для абітурієнтів з окупованих територій Донбасу і Криму - без зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Про це йдеться на сайті парламенту.

«Законом запроваджено можливість вступу за вступними іспитами в межах установлених квот для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення, до усіх закладів вищої освіти», - повідомляє пресслужба Верховної Ради.

На сьогодні вступ за квотою передбачено лише для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до уповноважених закладів вищої освіти. Наразі після прийняття закону №3734 абітурієнти і з Криму, і з Донбасу зможуть вступати на безкоштовне навчання до всіх вищих навчальних закладів України за наявності документа про повну загальну середню освіту та за результатами вступних іспитів.

Відповідне рішення підтримали 310 народних депутатів, проти висловився один.

Під час голосування сталася емоційна дискусія між головою парламенту Дмитром Разумковим і депутатами від «Європейської солідарності», які виступали проти. Фракція наполягала на тому, що перед прийняттям закону в цілому до нього потрібно внести поправки. Однак в такому випадку його могли не встигнути прийняти до початку вступної кампанії (1 серпня).

Народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко заявила, що пільги для вступу потрібно ввести також для дітей загиблих на Донбасі військовослужбовців. В результаті спору, що виник в залі Ради,  фракція погодилася з тим, що законопроєкт буде поставлений на голосування в цілому без внесення поправок.

Нагадаємо, в червні президент України Володимир Зеленський направив до Верховної Ради законопроєкт про скасування ЗНО для абітурієнтів з окупованих частин Донбасу.