Ексголову Фонду держмайна Сенниченка заочно арештували

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому голові Фонду державного майна України у вигляді заочного арешту.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Правоохоронці не називають ім'я підозрюваного, але розповідають, що йдеться про період 2019-2021 років. Тоді Фонд держмайна очолював саме Сенниченко.

Наразі Сенниченко перебуває в міжнародному розшуку. Тому слідчий суддя розв'яже питання про застосування призначеного запобіжного заходу вже після затримання підозрюваного та доставлення його до місця проведення досудового розслідування.

Нагадаємо, у 2023 році правоохоронці заявили про викриття злочинного угруповання, яке проводило махінації з майном ФДМУ. За даними слідчих, у 2019-2021 роках учасники схеми заволоділи понад 500 мільйонами гривень Одеського припортового заводу та Об’єднаної гірничо-хімічної компанії. А сума неправомірної вигоди, отримана членами організації за весь час контролю ОПЗ, перевищує 2 мільярди гривень.

Окрім Сенниченка, причетними до схеми називають ще 9 людей, серед яких: наближена до Сенниченка людина, яка була співорганізатором; радник Сенниченка; два в.о. директора Одеського припортового заводу (у різні періоди); в.о. керівника Об’єднаної гірничо-хімічної компанії; два власники ТОВ (переможця аукціону на ОПЗ) та дві фізичні особи.

Підозрюваного виконувача обов’язків директора ОПЗ і радника голови Фонду держмайна затримали. Ще сімом людям, зокрема Сенниченку, повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 та ч. 1 й 2 ст. 255 ККУ. За це загрожує до дванадцяти років з конфіскацією майна й позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.