Україна повернула з російської окупації ще одну родину з дітьми

На підконтрольну українському урядові територію з тимчасово окупованого міста Гола Пристань на Херсонщині повернулася сім’я із двома дітьми: 12-річним хлопчиком та 5-річною дівчинкою.

Про це повідомив у Facebook уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Батьки дітей розповіли, що в їхній будинок тричі приходили російські військові з обшуками. Окупантів просили проводити огляд без автоматів, щоб не лякати дітей, але росіяни відмовляли.

Через постійний страх батьки навіть не випускали дітей із двору. А після незаконних виборів, які проводилися під примусом і обстрілами, сусід-колаборант розказав батькам, що окупаційна влада міста позбавлятиме батьківського піклування дітей, які не ходять до російської школи.

Тож, щоб син продовжив здобувати освіту, а донька пішла в 1 клас до української школи, батьки старалися виїхати чимшвидше. Це було складно через брак коштів, адже тато дітей принципово не влаштовувався на роботу до окупантів, а заробляв гроші, допомагаючи жителям міста.

А втім, родині все ж таки вдалося виїхати. Вони вже побували в Центрі захисту прав дитини, де з ними поспілкувалися психологи та представники державних органів, які готові допомогти сім’ї почати нове життя.