Банк розвитку Ради Європи схвалив Україні 100 млн євро на відновлення медицини

Банк розвитку Ради Європи схвалив Україні кредит на 100 мільйонів євро для відновлення медичної інфраструктури та задоволення нагальних потреб.

Про це повідомляється на сайтах БРРЄ та Міністерства охорони здоров’я України.

Позика буде спрямована на підтримку проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та порятунок життів» (HEAL Ukraine), розробленого Світовим банком у співпраці з українською владою. Світовий банк уже схвалив кредит розміром 100 млн доларів та грант на 20 мільйонів доларів, щоб розпочати цей проєкт.

«Наша перша позика МОЗ спрямована на відновлення та покращення доступу до основних медичних послуг, включно із психічним здоровʼям, і є важливим кроком на шляху до стійкого відновлення для народу України», — сказав керівник БРРЄ Карло Монтічеллі.

Про цю позику МОЗ домовилося з БРРЄ у серпні цього року, під час візиту представників банківської інституції до України.

Кошти дозволять посилити первинну медичну допомогу, підтримку мобільних бригад, які надають основні медичні послуги у постраждалих під час війни регіонах країни, а також у віддалених районах. 

Проєкт також передбачає ремонт пошкоджених медзакладів та допоможе задовольнити нові нагальні потреби у сфері охорони здоровʼя, зокрема, повʼязані із психічним здоровʼям.

Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко наголосив, що внаслідок російської агресії 1468 обʼєктів медичних закладів в Україні пошкоджені, а ще 193 — повністю зруйновані.

«Наша мета — забезпечити українцям доступ до медичної допомоги, попри всі виклики. Я щиро дякую міжнародним партнерам, зокрема Банку розвитку Ради Європи, за надійну підтримку та допомогу в досягненні цієї мети», — додав Ляшко.