Медичні довідки для зарахування дитини до школи можна буде отримати у сімейного лікаря

Міністерство охорони здоров’я України ухвалило єдиний порядок медичного огляду для зарахування дитини до дитячого садка або школи. Відтепер усі базові обстеження дитина може пройти в сімейного лікаря.

Про це повідомляє МОЗ України.

Обстеження лікарем «первинки» включатиме збір анамнезу, повне фізикальне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, а також вимір зросту та маси тіла, дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії.

Усі інші обстеження, клінічні та лабораторні дослідження призначаються за показаннями або за вимогами закладу освіти.

На основі обстежень сімейний лікар повинен сформувати узагальнений висновок про стан здоров’я, надати рекомендації щодо фізичної активності та рівня фізичного навантаження, рекомендації щодо додаткових обстежень, лікування (за наявності показань), профілактичних щеплень, режиму харчування дитини тощо.

У відомстві також зазначили, що медогляди для зарахування до дитячого садка або школи є обов’язковими. Водночас медогляди для вступу в інші освітні заклади будуть проводитись, лише якщо це вимагає сам заклад чи умови вступу. Крім того, відтепер за результатами медоглядів видаватимуть документи єдиного зразка.

Також у відомстві нагадали, що для отримання довідки дитина має пройти всі щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Перевірити, чи вакцинована дитина від усіх небезпечних захворювань, можна за посиланням.