Рада ухвалила закон про медичний канабіс

Сьогодні, 21 грудня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні.та в цілому законопроєкт №7457 про медичний канабіс.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

За відповідний документ проголосували 248 нардепів.

Цей законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Документ спрощує медичне використання ліків на основі канабісу й доручає уряду розширити перелік ліків.

Водночас законопроєктом передбачено, що:

  • Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.
  • Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на всіх етапах; вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції; кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.
  • Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Закон вводиться в дію через пів року після його опублікування.

Міністерство охорони здоров'я України назвало ухвалення цього закону «історичним рішенням» та подякувало депутатам від імені лікарської спільноти.

«Адже медичний канабіс — це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей із розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу тощо [...] Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах», — зазначили у МОЗ.

«Європейська солідарність» утрималася під час голосування, через те, що не були враховані правки політсили.

Ірина Геращенко зазначила, що закон містить багато взаємовиключних норм, а також не враховує необхідність отримання дозволу на використання приміщень для діяльності з обігу наркотичних засобів. 

Депутатка додала, що зараз Нацполіція вимагає отримання такого дозволу лікарнями, аптеками, фармацевтами тощо.