Зеленський не підпише закон про імпічмент

Президент Володимир Зеленський накладе вето на депутатський закон про тимчасові слідчі комісії, який регулює процедуру імпічменту глави держави. За словами представника президента у парламенті Руслана Стефанчука, під час голосування було допущено низку порушень, а норми документу №1098  суперечать Конституції України.

«Президент чітко сказав, що не підпише жодного закону, в якому було кнопкодавство або допущено інші великі порушення регламентних процедур. Тому ми наразі уважно вивчаємо ці питання», – зазначив Стефанчук в ефірі Радіо НВ, передає UA.NEWS.

Він уточнив, що закон наразі аналізується, але «там велика кількість порушень Конституції». «Тому ми однозначно застосовуватимемо право президентського вето на ті чи інші законопроекти», – пояснив представник глави держави у Раді, додавши, що рішення про закон щодо імпічменту буде прийнято незабаром.

«Щодо закону про тимчасові слідчі комісії. Ми його наразі вивчаємо. І ми вже бачимо, що там близько 10 порушень і суперечностей із Конституцією України. Рішення ухвалюватиметься окремо з цього питання. Я думаю, це буде найближчим часом», – деталізував представник президента.

Стефанчук також попросив ЗМІ передавати до Адміністрації президента інформацію про неперсональне голосування парламентарів під час ухвалення законів.

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада прийняла законопроект №1098  про тимчасові слідчі та спеціальні комісії парламенту, який передбачає врегулювання процедури імпічменту президента.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав та спрямував президентові Зеленському ініційований нардепами законопроект. Тим часом представник Зеленського у парламенті Руслан Стефанчук вказав, що насправді у законі про ТСК процедура імпічменту не прописана.

29 травня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради свій законопроект про імпічмент, але Рада навіть не включила його до порядку денного.