Україна та Польща готові укласти угоду про контроль на спільних прикордонних пунктах

У Варшаві завершилися українсько-польські консультації на рівні прем'єрів щодо блокування кордону протестувальниками та кризи агроекспорту української продукції.

Про це повідомили у Кабінеті міністрів України.

За підсумками зустрічі посадовців України та Польщі сторони підписали спільну заяву. Так, сторони підтвердили, що заходи з лібералізації торгівлі повинні бути сформовані таким чином, щоб мати позитивний вплив на економіку Польщі, інших членів ЄС, а також України. І при цьому не дестабілізували ринки країн. Спільно розроблені механізми повинні контролювати стабільність торгівлі, враховуючи зміну безпекової ситуації в Україні.

Серед іншого, Україна та Польща домовилися продовжити пошук «взаємовигідних рішень», таких як верифікація та система контролю, для торгівлі агропродовольчими товарами. Міністри, відповідальні за сільське господарство та торгівлю обох сторін, продовжуватимуть переговори.

Також Україна та Польща підтвердили свою готовність укласти угоду про забезпечення контролю на спільних прикордонних пунктах пропуску та співпрацю органів контролю (після схвалення Комісією ЄС) для запуску обміну логістичними даними в окремих дорожніх пунктах пропуску.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск на брифінгу за підсумками зустрічі наголосив, що сторони «близькі до знаходження рішення» щодо торгівлі та роботи перевізників.

«Ні Шмигаль, ні я не матимемо 100% сатисфакцію. Але у цьому полягає сучасна політика. Ми шукаємо рішення, які може не будуть всіх повністю влаштовувати, але будуть захищати основні інтереси польських та українських фермерів та виробників», — сказав він.

Туск додав, що у питанні сільського господарства «зробили крок уперед». Він зазначив, що Польща приєдналася до «офензиви» щодо блокування імпорту російського та білоруського зерна та іншої продукції і результат цього «рівнозначний ембарго».

Він також нагадав, що Європейський Союз готується запровадити 50% мита на імпорт зерна з росії й Білорусі, «що де-факто означає блокаду експорту».

«Ми шукаємо рішення, які дадуть відчуття безпеки нашим виробникам і фермерам. У цьому немає нічого нового, що деякі хочуть продати дешевше, а інші у зв'язку з тим мають проблеми. Треба вміти про це розмовляти, шукати рішення, які не будуть дошкульним, ані для українських, а ні для польских виробників», — сказав Туск.

Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав переговори «інтенсивними та конструктивними».

Він наголосив, що протести поляків нашкодили економіці Польщі, України та ЄС загалом. Завдяки Силам оборони Україна розблокувала експорт Чорним морем і цьогоріч із 17 мільйонів тонн агроекспорту лише 2 млн тонн везуть через західний сухопутний кордон. Але водний коридор «дуже чутливий до безпекової ситуації», тому і далі потрібні сухопутні «Шляхи солідарності».

Шмигаль повідомив, Україна погодилася на певні обмеження і «запобіжники», які пропонувала Єврокомісія. Зі свого боку Україна просила про вільний пропуск через кордон не лише боєприпасів та гуманітарної допомоги, а й пального.