На Херсонщині окупанти катували представників ЛГБТК через їхню сексуальну орієнтацію

Під час окупації Херсонщини російські військові катували, увʼязнювали, вчиняли сексуальне насильство та позбавляли фізичної свободи ЛГБТК-людей через їхню орієнтацію та гендерну ідентифікацію.

Про це йдеться у звіті Громадської організації «Прожектор».

Юристи та адвокати проєкту опитали 51 ЛГБТК-людину, склавши 18 письмових протоколів.

У самому звіті описані 8 випадків, скоєних російськими військовими в Херсонській області з березня до листопада 2022 року.

Ці ситуації можуть вважатися воєнними злочинами або злочинами проти людства, зокрема переслідування за гендерною ознакою, зазначають правозахисники.

За даними дослідження, українці піддавалися насиллю з боку окупантів саме через свою сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність.

За словами свідків, окупанти цілеспрямовано шукали людей, які належать до ЛГБТК.

Зокрема є свідчення того, що російські військові змушували чоловіків роздягатися, перевіряли смартфони на наявність застосунків для одностатевих знайомств.

Водночас у «Прожекторі» кажуть, що ЛГБТК-люди, які пережили російські злочини, не зверталися до правоохоронних органів через недовіру до системи та відчуття, що права людей, а саме ЛГБТК, недостатньо визнаються в Україні. Саме тому Офіс генерального прокурора не мав зафіксованих воєнних злочинів щодо ЛГБТК-людей, які жили на тимчасово окупованих територіях, коли було розпочато це дослідження, пояснили правозахисники.