Україна та Велика Британія підписали угоду про гарантії безпеки

Сьогодні, 12 січня під час зустрічі прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака та президента Володимира Зеленського у Києві країни підписали довгострокову безпекову угоду.

Про це повідомляє Espreso.tv.

Документ має назву "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії".

Зеленський зазначив, що цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами "Групи семи" та державами, що до них приєдналися.

Угода про гарантії безпеки передбачає: 

  • Щорічну підтримку. Уже цього року Сполучене Королівство виділить 2,5 млрд фунтів, що є найбільшим пакетом допомоги від Британії від початку війни. 
  • Підтримку оборонної галузі.
  •  Необхідна допомога буде надходити набагато швидше.

Угода є довгостроковою. За словами Зеленського, у договорі прописаний термін дії – 10 років з можливістю продовження. Однак у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов'язань завершиться і буде інкорпорована в систему усього Альянсу.

Ріші Сунак наголосив, що інвестиція в Україні є інвестицією у спільну безпеку. 

"Якщо путін переможе Україну, він на цьому не зупиниться, - наголосив Сунак. - Вели Британія була з Україною від початку цієї війни, і ми хочемо, щоб наша відданість була підтверджена не словами, а діями".

За словами прем'єр-міністра Великої Британії, пакет допомоги на суму 2,5 млрд фунтів включатиме додаткове обладнання до ППО, додаткову протитанкову зброю, додаткові ракети дальнього радіуса дії, тисячі снарядів. Також будуть проведені навчання для ще тисяч українських військових.

Він додав, що 200 млн фунтів буде виділено на виробництво нових дронів. Загалом, від початку війни Велика Британія надала України понад 12 млрд фунтів від початку війни.

"Я дуже пишаюся тим, що сьогодні ми з президентом Зеленським підписали нову угоду, яка стане ядром наших стосунків, які триватимуть сотні років", - сказав британський прем'єр.

За словами Сунака, підписана угода забезпечує довгостроковість британської підтримки.

"Дуже важливо щоб росія зрозуміла, ми не відступаємо. Ми будемо з Україною тривалий час. У випадку майбутньої нової атаки росії ми будемо надавати ту допомогу Україні, яку вона потребуватиме. Це буде швидка допомога з озброєннями - наземними, морськими. Ми будемо змушувати також росію платити економічну ціну такої агресії", - сказав він.

Повний текст угоди між Україною та Великою Британією опублікували на сайті Офісу президента.