Зеленський відреагував на заяву ведучої "Суспільного" про тиск з боку Офісу президента

Президент України Володимир Зеленський назвав хайпом заяву ведучої програми "Зворотний відлік" на "Суспільному" Мирослави Барчук про тиск на редакцію зі сторони Офісу президента.

Про це він сказав під час робочого візиту у Черкаську область, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я не зовсім розумію, до чого тут я і Офіс президента, але я розумію, що це хайп. Ми нічого не погоджуємо, жодних списків. Тим паче телеканалу суспільного мовлення. Щодо депутатів, то вони можуть ходити або не ходити на ті чи інші ефіри", — запевнив Зеленський.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив у коментарі Укрінформу, що у влади немає якогось особливого ставлення до "Суспільного", а втручання в роботу будь-яких редакцій є нонсенсом.

"Говорити про якесь особливе ставлення представників влади до "Суспільного мовника" точно некоректно і необґрунтовано. Більше того, незалежна редакційна політика будь-якого ЗМІ - це ключова ознака здорового суспільства і сучасної держави. Тобто пряме втручання в роботу редакцій - абсолютний нонсенс", - зазначив Подоляк.

Він зауважив, що дуже дивно було побачити емоційний коментар однієї з ведучих "Суспільного", додавши, що представники влади регулярно з'являються в програмах телеканалу. 

Разом з тим радник очільника ОП підкреслив, що суспільство хоче отримати від медіа незаангажовану модерацію в ефірах, коли всі сторони діалогу мають рівні можливості, а журналісти не зловживають своїми політичними позиціями. Тому, за його словами, для кожного відповідального учасника політичного процесу, який бере участь в тих чи інших медійних дискусіях, принципово важливі тільки свобода та збалансованість цих дискусій.

"Це ж природно – щоб не було впливу на ефірний результат заангажованої позиції представників телеканалу та щоб особисті симпатії чи антипатії ведучих не створювали нерівних умов в ефірі. Стандарти "Суспільного" це і передбачають. Але якщо той чи інший представник влади бачить в ефірах того чи іншого проєкту послідовну та вперту незбалансованість позицій, постійну та явну заангажованість ведучих і редакції, то можна зрозуміти вкрай невелике бажання людей йти в ефір саме цього проєкту", - відзначив Подоляк.

Він підкреслив, що в цьому немає і не може бути жодного підтексту, оскільки в інших етерах "Суспільного" представники влади із задоволенням продовжують брати участь.

"Хоча і в цьому проєкті були присутні у більшості ефірів представники монобільшості, в тому числі і голова партії "Слуга народу". Усе питання – лише у дотриманні принципів балансу думок, повноти подачі інформації, професійної відповідності експертів та неупередженості ведучих. Якщо цих принципів в проєкті не дотримуються, то гостям проєкту незбалансованість та упередженість авторів проєкту можуть просто вже набридати. Ще раз підкреслю ключове - будь-яка ангажованость точно не сприяє бажанню ходити на ефіри", - заявив радник керівника ОП.

Водночас щодо того, які саме спікери бувають у тих чи інших етерах, він запевнив, що для ОП важливо, щоб будь-яке представництво влади в програмах телеканалів було просто змістовним.

"Тобто не ефір заради ефіру, а ефір заради роз’яснення тих чи інших ініциатив влади. Саме змістовність позиції – те, щодо чого депутати фракції чи інші представники широкої команди влади можуть отримати консультування в рамках цілком раціонального підходу до узгодженої єдиної інформаційної позиції", - додав Подоляк.

Нагадаємо, напередодні ведуча програми "Зворотний відлік" на "Суспільному", журналістка Мирослава Барчук заявила про тиск з боку представників Офісу президента України і закликала журналістів "вголос говорити про випадки тиску і шантажу".