Литва схвалила оборонну допомогу Україні на 200 млн євро

Литва довгостроковий пакет військової допомоги Україні вартістю 200 мільйонів євро. Боєприпаси, військова техніка та інше обладнання надійдуть у січні та лютому.

Про це президент Литви Гітанас Наусєда сказав на спільній пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

«У січні ми знову відправимо боєприпаси, генератори, системи детонації, а в лютому — бронетранспортери М-577. Будемо тренувати українських солдатів та зміцнювати співпрацю в оборонній промисловості», — сказав Наусєда.

Президент Литви зазначив, що підписані 10 січня угоди між українською та литовською оборонною промисловістю «є ще одним прикладом нашої тісної військової співпраці».

Окрім того, Литва мобілізує коаліцію з розмінування України. Наусєда додав, що Литва підтримує членство України в НАТО, яке назвав питанням часу.

Президент Володимир Зеленський сказав, що дуже цінує надану підтримку.

«Зброя, техніка, потужні пакети [допомоги], тренування наших воїнів, лідерство Литви в коаліції щодо розмінування — все це надає нам сили. Я вдячний за нову оборонну підтримку, про яку сьогодні домовилися. Не просто за допомогу, а за спільне виробництво. Зокрема засобів боротьби з дронами та щодо інших напрямків в оборонному виробництві», — сказав Зеленський

Нагадаємо, 10 січня Володимир Зеленський поїхав у першу цьогорічну закордонну поїздку, щоб зустрітися із високопосадовцями країн Балтії. Після Литви він відвідає Латвію та Естонію.