На держпідприємствах Білорусі знов вийшли на страйк

Зранку 14 серпня робочі підприємства Білорусі виходять до акцій протесту проти насильства силовиків та вимагають чесних виборів. Про це повідомляє «Euroradio».

Зазначається, що серед співробітників звучить і вимога відставки чинного президента Олександра Лукашенка.

Зокрема на зустрічі зібралися співробітники Білоруського автомобільного заводу, Мінського електротехнічного заводу, «Гродно Азот», «Хімволокно» та інші білоруські підприємства.

Не всі підприємства саме страйкують, на деяких співробітники зібралися на збори та згодом повернулися до роботи.

Як передає «Радыё Свабода», у «Гродно Азот» співробітники підписали заяву про незгоду з результатами виборів та пояснюють, що більшість технологічних цехів не можуть повністю припинити роботу.

Співробітники тримали в руках плакати «Вимагаємо відставки Лукашенко» та «Ми його не вибирали».

Видання «Наша Ніва» повідомляє, що прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко їде до співробітників Мінського автомобільного заводу.

Лукашенко вже також відреагував на страйки. Він каже, «якщо зупинимося, то ніколи не розкрутимо своє виробництво», передає «Белта». Також Лукашенко каже, що він «поки живий і не за кордоном».

Президент налякав робітників іноземними підприємствами. Так, якщо співробітники страйкуватимуть і нічого не виготовлятимуть, то на ринку з'являться іноземні продукти, білоруські заводи закриються, а люди стануть безробітними.

«Людям треба сказати, що це єдиний шанс врятувати підприємство. Врятувавши підприємство, будеш годувати свою сім'ю. На вулиці можна походити. Он їх тисячі ходить. Але там грошей якщо і дадуть, то на два дні. Там деяким доплачують, ми їх знаємо. Ну на два дні дадуть. А потім що?» — сказав Лукашенко.

Раніше Лукашенко казав, що в протестах беруть участь люди з кримінальним минулим та безробітні, відтак їм треба знайти роботу. А перед цим називав опозиціонерів та протестувальників «вівцями», якими управляють з-за кордону.