Росія висилає з країни 20 чеських дипломатів

Росія оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії в Москві та наказала їм покинути країну до кінця доби 19 квітня. 

Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ РФ

Там зазначили, що викликали до себе посла Чеської Республіки в Росії Вітезслава Півонька. Йому вислови рішучий протест через «недружній акт влади Чехії щодо персоналу російської дипмісії в Празі».

«Півонькі повідомлено, що двадцять співробітників посольства Чехії в Москві оголошуються "персонами нон грата". Їм наказано до закінчення кінця дня 19 квітня 2021 р. покинути територію нашої країни», - заявили в МЗС РФ.

Чеській стороні також висунули вимогу урівняти кількість співробітників дипмісії в Москві з тією, яка є в російському посольстві в Чехії.

Нагадаємо, напередодні в МЗС Чехії повідомили про висилку 18 російських дипломатів, яких звинуватили в роботі на російські спецслужби. 

Крім того, поліція Чехії оголосила в розшук двох агентів Головного розвідувального управління Росії - Анатолія Чепігу і Олександра Мішкіна. Їх підозрюють в тому, що вони, ймовірно, стояли за вибухом складу боєприпасів у Врбетіце в 2014 році, щоб зірвати постачання зброї, зокрема, до Сирії та України.

Також прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що їх вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.