Міністра агрополітики Сольського взяли під варту

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід міністрові аграрної політики Миколі Сольському — йому призначили тримання під вартою на 60 днів із можливістю вийти під заставу в понад 75 млн гривень.

Про це повідомляє Громадське.

Згідно з рішенням суду, Сольський залишатиметься під вартою до 24 червня. Якщо ж він внесе 75 млн грн застави, до міністра застосують низку процесуальних обов’язків:

  • прибувати до суду за кожним викликом,
  • не відлучатися за межі Києва без дозволу прокурора/судді,
  • не спілкуватися зі свідками (зокрема й із заступником Маркіяном Дмитрасевичем, якого теж підозрюють у межах цього провадження),
  • здати документи для виїзду за кордон.

Сторона обвинувачення клопотала про тримання під вартою з можливістю внесення застави у трохи більш як 200 млн грн.

Це пояснювали різними ризиками, зокрема втечі. Мовляв, Сольський як батько трьох неповнолітніх дітей і як високопосадовець, який має закордонні відрядження, може вільно покинути Україну, розуміючи, що йому загрожує реальне покарання в межах цієї справи.

Натомість адвокат Назар Кульчицький наголосив, що такі ризики необґрунтовані. Мовляв, міністр регулярно здійснює закордонні поїздки та завжди повертається. Був випадок, коли він покинув кордон не для відрядження, і це було для лікування.

Щодо застави, сторона захисту наголошувала, що названа сума є «непідйомною» для Сольського. Мовляв, дані про доходи, які назвала прокурорка Анастасія Андронова, не відповідають дійсності.

Під час судового засідання були присутні низка людей, зокрема керівників громадських обʼєднань, які зголосилися взяти Сольського на поруки.

Оновлено о 12:54. За міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського, який є фігурантом справи про незаконне заволодіння землями, внесли заставу у понад 75 млн грн.