Чехія вже закупила для України 180 тисяч артилерійських снарядів

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що Прага вже уклала контракт на купівлю 180 тисяч артилерійських боєприпасів для України. Тепер Чехія працює над тим, щоб отримати ще 300 тисяч снарядів.

Про це прем'єр написав у статті британської газети Financial Times, передає České noviny.

За словами Фіали, снаряди доставлять на фронт найближчими місяцями. Він наголосив, що чеська ініціатива дає Заходу час адаптуватися до нової ситуації, у якій «війна змінює наш світ». 

«Ми повинні звикнути до того, що відповідальна політика безпеки повинна передбачати значно більші інвестиції у захист, щоби стримати нападника», — пояснив прем’єр-міністр Чехії.

Фіала також планує провести розмову з президентом США Джо Байденом, який уже кілька місяців марно намагається проштовхнути в Конгресі новий пакет допомоги Україні на 60 млрд доларів, але контрольована республіканцями Палата представників відмовляється схвалити цей законопроєкт.

За даними уряду Чехії та медіа, наразі до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України долучилися близько 20 країн, серед них — Канада, Німеччина, Польща, Латвія, Литва, Естонія, Бельгія, Фінляндія, Португалія, Швеція, Норвегія, Данія, Нідерланди, Люксембург, Іспанія та Словенія.

Видання FT писало, що закупівля спочатку запланованих 800 тисяч боєприпасів повинна була коштувати 1,5 мільярда доларів.