Україна отримала 1,5 млрд доларів позики від Японії та Великої Британії

Україна отримала 1,5 млрд доларів позики від Японії та Великої Британії на підтримку політики розвитку «Основи зростання» (DPL). Кошти до держбюджету надійшли через механізм Світового банку.

Про це повідомили у Міністерстві фінансів України.

Там зазначають, що передумовою надання траншу стало виконання Україною необхідних 8 вимог за програмою. Це, зокрема, гармонізація митного та податкового законодавства України до норм ЄС, покращення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу, забезпечення прозорості та підзвітності в системі електронних закупівель. 

До держбюджету вже надійшли 1,4 млрд доларів. За програмою також передбачена капіталізація відсотків із японських коштів на суму 99,5 млн доларів — це для зниження вартості обслуговування кредитних зобов’язань України.

«Вдячний Японії, Великій Британії та команді Світового банку, які стоять з Україною пліч-о-пліч із лютого 2022 року. Залучене фінансування буде спрямовано для підтримки ключових пріоритетів держбюджету», — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко. 

DPL - це проєкт, спрямований на підтримку проведення реформ в Україні, зокрема в галузі корпоративного управління, імплементації митного та податкового досвіду ЄС до українського законодавства, покращення фіскальної політики та регулювання ринків капіталу.

Кошти з програми надходять до загального фонду державного бюджету єдиним траншем за результатами виконаних до її підписання завдань.