Ексрозвіднику Червінському «автоматично» продовжили тримання під вартою, без захисту у суді

Колишньому військовослужбовцю Головного управління розвідки та Сил спеціальних операцій Роману Червінському продовжили тримання під вартою ще на два місяці, до 17 червня.

Про це Громадському повідомила адвокатка Червінського Людмила Куса.

Адвокати Червінського 22 квітня отримали ухвалу від Кіровоградського райсуду, де вказано, що їхнього підзахисного перемістили до Кіровоградського слідчого ізолятора.

«Чи дійсно він там перебуває — поки що ми підтвердження жодного не отримали», — сказала Куса.

Наразі справа Романа Червінського перебуває на стадії підготовчого судового засідання. 19 квітня у Червінського закінчувався строк тримання під вартою, і прокурор клопотав про його продовження.

Адвокатка розповіла, що до цього «крайнього терміну» в суді було заплановано чотири засідання, щоб розглянути скарги й клопотання: 12, 17, 18 та власне 19 квітня. Адвокати їздили на всі, але в останній день не встигли вчасно повернутися в залу суду після чергової повітряної тривоги.

Тоді на «засіданні, яке тривало всього 3 хвилини», прокурор оголосив своє клопотання, а суд оголосив перерву та сказав, що про час наступного засідання повідомлять пізніше. Потому всіх присутніх попросили покинути приміщення суду, пише «Суспільне».

«Суд собі вийшов, каже: ну, відкладаємося. І вийшов. Ніякої нарадчої кімнати, нічого суд не оголошував. Потім в ухвалі вже було написано, що вони за результатом пішли в нарадчу кімнату», — розповіла адвокатка.

Куса зазначає, що у воєнний час у разі неможливості проведення підготовчого засідання термін тримання під вартою може бути продовжено на два місяці. Але справа перебуває у суді з 2 квітня, і з того часу суд провів вже чотири судові засідання

«Тобто рішення, в якому буде написано про неможливість проведення підготовчого засідання, апріорі буде незаконним» — писала у Facebook адвокатка після засідання.

Наразі захист Червінського планує оскаржувати це рішення.

«У цій ухвалі прямо написано, що думку мого клієнта ніхто не питав щодо цього клопотання прокурора. Відсутні були захисники, і жодного слова про те, щоб забезпечити хоч якийсь захист, хоча б безплатного захисника призначити», — сказала Куса.

Адвокати наполягають, щоб потерпілі були присутні на засіданні та висловили свою думку щодо необхідності продовження терміну тримання під вартою Червінському. Людмила Куса розповіла, що щонайменше один потерпілий 12 квітня заявив, що не вважає себе потерпілим у справі Червінського, «бо потерпів від російських ракет, а не від дій Червінського». А ще один направив до суду відповідне звернення.