Київська влада розповіла, де шукати транспорт, воду та відкриті магазини у разі блекауту в столиці

Міська влада Києва підготувала інструкції, як місто житиме і працюватиме у разі надзвичайної ситуації через російські удари. 

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Транспорт

Якщо електропостачання в Києві зникне, на всіх маршрутах наземного транспорту працюватимуть автобуси. Проїзд буде безплатним.

Рух метро буде призупинений у разі надзвичайної ситуації та відсутності енергопостачання. Але 45 станцій метро працюватимуть як пункти тимчасового перебування людей та укриття під час тривоги. Вхід буде безоплатним, але потрібно мати при собі документ, що посвідчує особу. 

На станціях підземки будуть доступними: інтернет-зв’язок, можливість підзарядити мобільні телефони та інші гаджети, питна вода, санітарні вузли.

Важливо: середня температура на станціях метро становить 12-14°C, тому треба одягати зимовий одяг та додатково мати теплі речі.

Магазини

Навіть без електропостачання у Києві працюватимуть окремі супермаркетиТРЦ та ринки на автономних джерелах живлення. Графік роботи торгових мереж, магазинів, ринків в умовах відсутності електропостачання може бути скороченим.

Вода

У разі перебоїв із водопостачанням у Києві забезпечуватимуть систему резервних джерел питної води, зокрема — з бюветних комплексів. До генераторів оперативно підключаються 105 бюветів комунального підприємства «Київводфонд» та ще 6 бюветів «Київводоканалу» на лівому березі. 

Найближчий до вашого дому бювет можна знайти у цьому переліку. А статус його підключення до електроенергії можна знайти на мапі бюветів.

Крім того, питну воду та воду для інших потреб доставлятимуть у пункти обігріву за необхідності.

Також у разі повної відсутності енергопостачання працюватимуть зазначені вище магазини.

Ліки

Резервними джерелами живлення забезпечені аптеки комунального підприємства «Фармація» (перелік закладів), вони працюватимуть і в разі повної відсутності електропостачання. Працюватимуть також частина аптек приватних мереж (міська влада Києва буде оновлювати інформацію).

Також працюватимут ветеринарні лікарні, що входять до складу КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини», і Служба обліку та реєстрації тварин.

«Пункти незламності»

Нагадаємо, по всій Україні розгортають тисячі «Пунктів незламності» на випадок тривалих відключень електро- та теплопостачання. У спеціально облаштованих наметах люди можуть зігрітися, отримати гарячі напої та їжу, зарядити телефон і скористатися інтернетом.

Найближчі пункти можна знайти на карті на спеціальному сайті. Карта буде постійно оновлюватися. Також на сайті можна буде дізнатися, де працюють найближчі АЗС, банківські відділення, аптеки та магазини.