Як розпізнати іранський дрон-камікадзе і що робити в разі його наближення?

Дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва мають гучний двигун, який можна розпізнати за характерним звуком. У разі їхнього наближення потрібно негайно знайти укриття та заховатися.

Про це повідомляє Ukraine NOW.

Такі дрони мають двигун, який нагадує роботу двигуна мопеда або бензопили. Відтак їх можна помітити навіть уночі. «Шахеди» літають на невеликій висоті, тому їх легко помітити із землі.  

Що робити?

У разі їхнього наближення потрібно негайно заховатися в укриття. В екстрених випадках можна користуватися паркінгами, цоколями або підвалами. Якщо ви перебуваєте у приміщенні й не можете перейти до укриття, необхідно скористатися правилом двох стін.

Треба триматися якомога далі від військових об'єктів, місць скупчення людей та об'єктів критичної інфраструктури, а також не залишатися у транспорті й на відкритих ділянках. Не потрібно наближатися і до будівель із декоративними елементами чи скляним оздобленням.

Як раніше пояснювала речниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, вибухова хвиля від удару таких дронів може завдати істотних ушкоджень найближчим будинкам та людям.

Для укриття також не підходять арки, підвали панельних будинків, під'їзди, сходові майданчики та автозаправки. 

Якщо ж ви побачите переміщення дрона-камікадзе, потрібно зателефонувати за номером 102. Також можна скористатися спеціальним додатком для допомоги силам ППО, який нещодавно запустили в Україні.

Не потрібно наближатися, торкатися або фотографувати місця влучання або збиті дрони-камікадзе.