Подорожі під час війни в Україні: яких правил безпеки варто дотримуватись

Навіть під час війни туризм в Україні продовжує існувати, проте в низці регіонів запровадили обмеження, а деякі види відпочинку заборонили взагалі.

Про це повідомляє «Державне агентство розвитку туризму» (ДАРТ).

Так, під час воєнного стану на всій території України заборонені масові заходи (фестивалі, концерти тощо).

Також не можна вирушати у походи, сплави, прогулянки та екскурсії біля критичної інфраструктури, військових та стратегічних об’єктів.

Недоступні й туристичні точки, наближені до кордонів з Білоруссю та росією. Крім того, існують обмеження на відвідування деяких гірських маршрутів, водойм та лісів у різних областях. 

ДАРТ зазначає, що відпочинок на сході України, зокрема у прифронтових зонах, є небезпечним через активні бойові дії. А ще агентство рекомендує утриматись від подорожей на територіях, які були під окупацією.

ДАРТ розповідає, що центральні та західні регіони України відносно безпечні, але навіть там є певні обмеження:

  • У Києві та Київській області не можна відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів.
  • На Черкащині можна відпочивати лише біля водойм, які визначила військова адміністрація. У Черкасах дозволені 5 пляжів: три комунальні й два приватні. А от відвідування лісів категорично заборонено.
  • На Полтавщині заборонено відвідувати ліси. Купатися у водоймах можна, але без жодних плавзасобів, якщо це не відбувається у межах спортивних змагань.
  • На Волині існує заборона на відвідування лісів через наближеність до білоруського кордону.
  • На Львівщині до лісу ходити можна, але не їхати туди на транспорті. Винятками є випадки, коли лісовим масивом пролягає транзитний шлях або людина їде на велосипеді. Розпалювати багаття можна тільки у відведених для цього місцях. У регіоні дозволені сплави на байдарках та катамаранах. Купатися та загорати дозволено тільки на тих пляжах, що перевірені та рекомендовані ДСНС.
  • На Закарпатті можна ходити в ліси, але деякі маршрути для відвідування закриті — зокрема, закрили частини Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника, які межують з кордонами інших держав. Заборонені й польоти на одномоторних літаках.   
  • В Івано-Франківській області можна відвідувати гори й ліси. Проте на території «Буковеля» заборонено кататися в лісах на джипах, квадроциклах, баггі та мотоциклах.
  • На Тернопільщині теж можна відвідувати ліси, але заборонено розпалювати багаття. Для організації туристичної діяльності на водоймах або організації масових заходів необхідне отримання дозволу обласної військової адміністрації. 
  • На Вінниччині туризм дозволений на всіх водоймах, окрім місць, де є об’єкти критичної інфраструктури, а також у прикордонній зоні. Відвідування лісів заборонено.
  • У Рівненській області можна ходити в ліси і збирати ягоди, однак не на всій території. Заборонено відвідувати північні частини шести територіальних громад: Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської і Березівської.
  • На території Житомирської області дозволено можна ходити у ліси всюди, крім територій, які розташовані у 20-кілометровій зоні від кордону та деокупованих місцевостей. Також заборонено відвідування заповідників. Закриті водойми біля об’єктів критичної інфраструктури. З-поміж закладів культури відкриті лише ті, які мають облаштовані укриття, решта працює онлайн або проводить виїзні заходи.
  • У Хмельницькі області відвідування лісів не заборонено, проте є певні обмеження: заборонено розведення багать, а також в’їзд до лісів транспорту, крім велосипедів.