Банк «Аркада» став неплатоспроможним

Національний банк України визнав банк «Аркада» неплатоспроможним. Причина виведення банку з ринку — зменшення нормативу капіталу менш ніж до третини від мінімально встановленого рівня. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У банку запровадили тимчасову адміністрацію, яка працюватиме місяць — з 26 серпня до 25 вересня 2020 року (включно). Тобто на цей період усі повноваження органів управління та органів контролю банку переходять до Фонду гарантування вкладів. Сам Фонд має забезпечити збереження активів банку, запобігти втраті майна, захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.

У Фонді запевняють, що понад 90% вкладників банку (майже 5 тисяч людей) отримають свої вклади назад у повному обсязі. Розмір їх вкладів не перевищує гарантовану Фондом суму в 200 тисяч грн.

Клієнти з більшими вкладами отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (тобто ті ж 200 тисяч грн). Інші виплати проводитимуть у порядку, визначеному законом.

Всі вклади Фонд планує виплачувати не пізніше 20-го робочого дня тимчасової адміністрації.

«Для отримання коштів у межах гарантованої суми вкладникам не потрібно подавати до Фонду заяви чи будь-які додаткові документи. Реєстри для виплат будуть сформовані на основі електронної бази даних про вкладників банку. Інформація про час та порядок виплат за вищезазначеними договорами буде повідомлена додатково на сайті Фонду, на сайті «Аркади», у відділеннях банку та у соціальних мережах», — пояснили у Фонді.

«Банк «Аркада» існував як спеціалізований банк, який управляв фондами фінансування будівництва. Вже не перший рік пов’язані з банком забудовники затримують введення в експлуатацію низки об’єктів, серед яких житлові комплекси «Еврика» та «Патріотика» у Києві.

Водночас у Нацбанку запевняють, що виведення банку «Аркада» з ринку не пов’язане із затримкою введення в експлуатацію цих ЖК, оскільки відповідальність за недобудови несе забудовник, а не банк. Тому свого часу НБУ неодноразово звертався до компетентних органів щодо проблемних питань, пов’язаних з забудовами.

Однак досі ця історія нічим не закінчилася.

Зараз правоохоронці розслідують кримінальну справу стосовно 9 млрд грн, зібраних у фондах фінансування будівництва банку «Аркада». Слідство має встановити, чи були зловживання в банку «Аркада» і чи була задіяна злочинна схема розкрадання коштів.