БЕБ арештувало 166 млн грн, які хотіла приховати підсанкційна букмекерська компанія

Бюро економічної безпеки наклало арешт на рахунки трьох юридичних осіб, які підконтрольні підсанкційній букмекерській компанії. Загалом під арештом опинилися 166 мільйонів гривень.

Про це повідомляють Офіс генеральна прокурора та Бюро економічної безпеки.

За даними слідства, службовці букмекерської компанії перед запровадженням санкцій перерахували 166 мільйонів гривень на розрахункові рахунки низки пов'язаних фірм. Перерахування називали сплатою авансу роялті за надання прав на використання програмного забезпечення.

Надалі, як кажуть у БЕБ, посадовці компанії хотіли легалізувати кошти, розподіливши їх між рахунками понад 200 фізичних осіб.

У відомствах не розкривають назву букмекерської компанії. Але, схоже, йдеться про Parimatch — зареєстрована в Україні компанія потрапила під санкції РНБО у березні 2023 року. Тоді обмеження ввели і щодо російських букмекерських компаній «СпортБет», «БетРінг», «Спортлото».

Правоохоронці розслідують умисне ухилення від сплати податків; легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом та внаслідок незаконної діяльності з організації азартних ігор (ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 203-2 Кримінального кодексу).

За даними БЕБ, компанія провадила в інтернеті букмекерську діяльність через підконтрольні дзеркальні вебсайти-двійники, які діяли без ліцензії. Ігрові акаунти поповнювалися готівкою через мережу терміналів.

Щоб замаскувати схеми, активно використовували міскодинг — підміна призначення платежу в банківській еквайринговій мережі. Надалі кошти з перевищенням ліміту обороту зараховувалися на розрахункові рахунки низки юросіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та не зареєстровані платниками ПДВ. Виплата виграшів відбувалася через підконтрольні фіктивні фірми.

Тож букмекерська компанія та інші причетні фірми не сплачували податок на прибуток, ПДФО та військовий збір. Така діяльність завдала приблизно один мільярд гривень збитків.