ДТЕК втратив половину генерації електроенергії внаслідок російської атаки 22 березня

Внаслідок російських ударів по енергоінфраструктурі 22 березня ДТЕК втратила 50% генераційних об'єктів електроенергії. Це була наймасовіша атака на об'єкти електропостачання за весь час повномасштабної війни.

Про це заявив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко в етері національного телемарафону, пише Громадське.

Він розповів, що росіяни цілили одразу по генерувальних та розподільчих об'єктах енергоінфраструктури. Окупанти уразили мережеві вузли «Укренерго».

За його словами, відновлення пошкоджених об'єктів займе «не день і не місяць», а їхній ремонт доведеться починати ще з гіршої позиції, ніж це було взимку 2022-2023 років.

Водночас голова «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що збитки від ракетного удару оцінюють в 90-100 млн євро. Він також зазначив, що до такої атаки готувалися, зокрема формували склад обладнання та матеріалів і тренували персонал.

Кудрицький також розповів, що важливу роль зіграли інженерні укріплення на обʼєктах енергоінфраструктури, а за попередніми оцінками, без них пошкоджень могло бути вдвічі більше, а наслідки — ще серйознішими.

Нині ж у регіонах, які найбільше постраждали, працюють 10 мобільних ремонтних бригад, фахівці експлуатаційного персоналу підстанцій і ліній та підрядні організації аби усунути наслідки атаки.