IFC надасть Укргазбанку 30 мільйонів євро кредитних коштів

25 січня відбулося підписання кредитної угоди між Міністерством фінансів України, Міжнародною фінансовою корпорацією (International Finance Corporation, IFC) та АБ «Укргазбанк» щодо надання позики у розмірі 30 млн євро з можливістю подальшої конвертації кредитних коштів у статутний капітал банку.

Про це повідомляє Офіс президента.

Кредит надається строком на п'ять років для фінансування проєктів з енергоефективності та відновлюваної енергетики.

«Сьогоднішнє підписання є не лише першим реалізованим потужним кроком, що наближає нас до стратегічної мети щодо скорочення державної частки у банківському секторі України, а й підтвердженням ефективності впроваджених протягом останніх років українською стороною реформ у цій сфері», – наголосив президент Володимир Зеленський у своєму виступі на церемонії підписання.

На його думку, це також свідчить, що Україна є надійним партнером для міжнародних інвесторів, що виконує взяті на себе зобов’язання, та відкрита до нових інвестицій у банківському секторі.

«Реформа державного банківського сектору є однією з ключових передумов для зміцнення стійкості фінансової системи нашої незалежної України та зростання її кредитного та інвестиційного потенціалу. Це сприятиме пришвидшенню досягнення європейських стандартів на фінансових ринках, зростанню української економіки, забезпеченню макрофінансової стабільності та, найголовніше, покращенню добробуту населення України», – переконаний Зеленський.

Глава держави зазначив, що Україна високо цінує роль IFC, яка протягом багатьох років залишається надійним партнером і надає підтримку у впровадженні проєктів в енергетичному, приватному, аграрному секторах, муніципальних проєктів, а також допомагає втілювати найсучасніші практики та підходи, зокрема у реформуванні сектору державних банків.

Виконувачка обов’язків керуючого директора та виконавча віцепрезидентка IFC Стефані фон Фрідебург зазначила, що кредит «Укргазбанку» у 30 млн євро допоможе фінансувати перспективні підприємства, особливо малого та середнього бізнесу.

«Ми разом з групою Світового банку підтримуємо «Укргазбанк» на шляху до приватизації й перетворення на більш ефективний інститут, а також підтримуємо банк як лідера у кліматичному фінансуванні», – наголосила вона.