Кабмін ввів держрегулювання цін на паливо на час карантину

14 травня Кабінет міністрів України ухвалив постанову, якою запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на паливо на період дії карантину.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«Запровадження урядом граничних торговельних надбавок на паливо – це вимушений і тимчасовий захід на період карантину», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, гранична надбавка нараховуватиметься до середньої вартості пального, яка визначатиметься на основі даних за попередню декаду з урахуванням акцизу та податку на додану вартість. Так, граничний рівень торговельної надбавки становитиме:

  • не більше 7 гривень (включно з ПДВ) на 1 літр для дизельного палива;
  • не більше 5 гривень (включно з ПДВ) на 1 літр для автомобільних бензинів.

Продавці палива мають враховувати цю надбавку під час встановлення роздрібної ціни на пальне на АЗС. Ця постанова набирає чинності з 15 травня.

У Мінекономіки кажуть, що рішення вимушене та тимчасове ㅡ діятиме воно лише під час карантину.

«Уряд за здорову і прозору конкуренцію на ринку пального. Але водночас має захистити простих споживачів, які й так постраждали від вимушених карантинних обмежень», ㅡ зазначив міністр економіки Ігор Петрашко.

На рішення уряду вже відреагували у «Європейській Бізнес Асоціації». На думку бізнесу, така ініціатива лише сприятиме ще більшій тінізації ринку та «програшам з усіх сторін».

Зокрема у ЄБА прогнозують, що постанова уряду може поставити прозорий бізнес в єдиний «ціновий коридор» та спотворити ринкову конкуренцію.

«ЄБА звертається до КМУ із закликом скасувати ухвалену постанову і не допустити введення граничної торговельної надбавки на пальне, аби сфера продовжувала функціонувати та в ній зміцнювались рівні правила гри... Ринкова економіка не може базуватись на застарілих механізмах регулювання цін та і риторичним є питання, який саме сигнал це може дати міжнародним інвесторам», ㅡ зазначають в асоціації.