Мінфін хоче, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Нацбанку

У Міністерстві фінансів України планують змінити формат співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю австрійському виданню Der Standard, передає пресслужба Мінфіну.

З його слів, «МВФ важливий як інституційний кредитор, а не через суми грошей, які він надає». Більшу частину грошей Україна позичила на міжнародних фінансових ринках. Проте на поточному етапі розвитку країна потребує допомоги МВФ і робиться все можливе, аби продовжувати співпрацю та виконувати умови програми.

«Ми все ще залежатимемо від хороших новин від МВФ у 2021 році, аби продовжувати співпрацювати з ЄС та Світовим банком та позичати гроші на ринку капіталу за прийнятними відсотковими ставками. Але ми хочемо змінити формат співпраці», — заявив міністр.

Марченко зауважив, що на даний момент МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту.

«Ми хочемо, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку, або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації», - підкреслив він.

Глава Мінфіну додав, що пряме фінансування держбюджету має припинитися до 2023 року, аби український уряд міг позичати гроші на ринкових умовах і «знову ставати незалежним відносно своїх запозичень».