Нацбанк планує обмежити карткові перекази між фізособами

Національний банк України готує проєкт рішення щодо обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу грошей з картки на картку.

Про це повідомили у НБУ, передає LIGA.net.

Очікується, що ліміти на вихідні P2P-перекази між фізичними особами можуть становити 100 тисяч гривень і 30 операцій на місяць для одного рахунку.

Це обмеження базуватиметься на рішенні РНБО щодо протидії нелегальному гральному бізнесу. Його планують упровадити впродовж місяця.

«За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб, наприклад, для несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче», — зазначив на зустрічі зі ЗМІ заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

Обмежувати вхідні транзакції не планують, щоб не ускладнювати діяльність, наприклад, волонтерам. Водночас за наявності підстав та підтверджень ліміти можуть і збільшувати. 

У Нацбанку кажуть, що обсяги тіньових переказів можуть становити мільярди гривень. Для цього використовуються картки фізосіб, які свідомо надають зловмисникам свої персональні дані. Потім через картки пенсіонерів або студентів із місячним доходом у кілька тисяч гривень можуть проводити нехарактерні платіжні операції на мільйони гривень на день, додають у Нацбанку.

З осені 2023 року НБУ фіксує аномальне зростання обсягів P2P-переказів у системі, а також зростання кількості карток, з яких здійснюються такі перекази, та середніх сум переказу в окремих банків-емітентів. 

Зокрема, один із найбільших банків-емітентів передав інформацію в НБУ щодо виявлених дропів — це понад 10 тисяч клієнтів лише за жовтень-грудень 2023 року.

Інший банк виявив понад 4 тисячі скомпрометованих карток за цей самий період.