НБУ не буде перешкоджати зміцненню гривні

Національний банк України не планує стримувати ревальвацію гривні (падіння курсу іноземних валют), адже таке стримування послабить довіру інвесторів до української валюти. Про це повідомив заступник директора Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку Володимир Лепушинський, передає пресслужба НБУ.

За його словами, дотримання плаваючого курсу гривні - один з принципів монетарної політики НБУ, який ставить за мету встановлення ринкового курсу валют.

«Однакова ймовірність зміни обмінного курсу в обидві сторони (як девальвації, так і ревальвації) – необхідна умова зміцнення довіри до гривні та зниження рівня доларизації економіки. Хто довірятиме гривні, якщо Національний банк допускатиме лише девальвацію, але утримуватиме курс від ревальвації», - повідомив Лепушинський.

Він також додав, що ревальвація гривні сприяє зниженню рівня інфляції до планового показника, встановленого Нацбанком, тому установа не планує протидіяти цьому процесу.

«Якщо уявити, що НБУ не буде дозволяти обмінному курсу посилюватися, це свідчитиме, що у перспективі він рухатиметься лише в одну сторону - девальвації, або, у кращому разі, просто залишатиметься незмінним. За таких умов на приплив довгострокових інвестицій розраховувати марно», - додав Лепушинський.