Підвищення тарифів на електроенергію ставить під загрозу продовольчу безпеку України

Через підвищення тарифів на електроенергію в Україні може зупинитися низка підприємств хімічної промисловості, які випускають мінеральні добрива, що призведе до загрози продовольчій безпеці країни.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.

"Ми категорично проти підвищення тарифів на електроенергію в будь-якому варіанті, чи то генерація, чи передача або розподіл електроенергії. Це призведе до зупинки основних потужностей хімзаводів, які випускають мінеральні добрива. А це, у свою чергу, спричинить за собою дефіцит добрив, неврожай та інше, аж до появи загрози продовольчій безпеці України", - наголосив він.

За його словами, наразі середня рентабельність хімпідприємств становить 1,3%.

"Підприємства балансують на межі збитковості і можуть зупинитися в будь-який момент. Якщо це станеться, то кому буде потрібна ця дорога електроенергія?" - зазначив Голубов.

При цьому він вважає, що постійне зростання тарифів на електроенергію пов'язане із завищеними цінами на "зелену" електроенергію СЕС і ВЕС.

"Держава не знає, як платити за цими "зеленими" тарифами. Чому це перекладають на плечі промисловості, яка і так ледь тягне жалюгідне існування? Будь-яке підвищення тарифів згубно позначається на всій промисловості", - констатував президент Союзу хіміків України.

Раніше найбільші феросплавні заводи України ініціювали введення мораторію на підвищення тарифів на передачу електроенергії.

НКРЕКП 7 жовтня схвалила проєкт постанови про підвищення на 30% на грудень 2020 року тарифу НЕК "Укренерго" - до 312,76 грн/МВт-год.