Податковій хочуть дозволити списувати борги підприємців з їх банківських рахунків без рішення суду

Міністерство фінансів України розробило законопроєкт, в якому, серед іншого, пропонується дозволити стягувати з підприємців борги по податках без рішення суду - просто списавши потрібну суму з підприємницького рахунку. Кабмін його вже затвердив, однак текст документу поки не опублікований. Про це йдеться на сайті міністерства.

Так, законопроєкт пропонує низку змін до Податкового кодексу та деяких інших законів по частині забезпечення бюджетних надходжень. У Мінфіні стверджують, що його мета - збільшити надходження до держбюджету в 2021 році. Домогтися цього чиновники хочуть шляхом «поліпшення умов ведення бізнесу та підвищення рівня адміністрування».

За оцінками Мінфіну, реалізація законопроєкту дозволить збільшити надходження до бюджету на 2,7 млрд грн.

По частині спрощення адміністрування, пропонується:

  • скасувати мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;
  • списати суми штрафів та пені, якщо вони погашені протягом 6 місяців, на які й нараховані ці фінансові санкції;
  • дозволити стягувати податкову заборгованість з підприємця за рахунок його наявних коштів або грошей, наявних на банківських рахунках підприємця за рішенням контролюючого органу (районної податкової) - без звернення до суду.

Це означає, що якщо ФОП нарахують борг за результатами його податкової декларації або уточнюючої декларації, інспектор може стягувати суму боргу без судового рішення.

Механізм стягування боргів без рішення суду поки невідомий. Зрозуміти, якою буде нова процедура, можна буде лише тоді, коли ініціативу Мінфіну візьмуть, так як в процесі все може помінятися до невпізнання, вважає податковий консультант Олександр Зарайський.

«Можливо [буде] як зараз по ЄСВ: вимога по ЄСВ за підписом начальника податкової є виконавчим документом, тому в разі несплати податківці відразу подають її до виконавчої служби, і далі виконавець накладає арешт на рахунки та все майно», - пояснив він.

А поки це відбувається так: податкова подає позов до суду, отримує рішення та судовий наказ, подає його в виконавчу службу і виконавець заарештовує рахунки. Після цього з рахунку списується сума боргу, якщо на рахунку було достатньо коштів. Якщо не було, сума спишеться, як тільки потрібна кількість грошей надійде на рахунок.

По частині покращення умов для бізнесу пропонують, серед іншого:

  • скасувати ПДВ для фермерів в разі втрати врожаю, падіння поголів'я худоби та інших форс-мажорів;
  • не оподатковувати гранти від Фонду розвитку підприємництва та Фонду розвитку інновацій;
  • пролонгувати так званим «сплячим ФОП» термін списання заборгованості по ЄСВ на 2 місяці;
  • та інші нішеві зміни.