ПриватБанк виставлять на продаж - глава Нацбанку

Найбільший банк України ПриватБанк незабаром буде виставлений на продаж. Він може зацікавити найпрестижніших міжнародних інвесторів зі США та Євросоюзу.

Про це повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв’ю GlobalCapital.

Він переконаний, що український банківський сектор має значний потенціал для міжнародних інвесторів та сподівається, що найближчим часом міжнародні банківські групи придбають частки в українських державних банках.

"За нашими планами, ПриватБанк, найбільший банківський актив України, незабаром буде виставлений на продаж. Ми віримо, що приватизація ПриватБанку, який утримує 20% українського банківського ринку, зацікавить найпрестижніших міжнародних інвесторів, у тому числі з США та ЄС", - зазначив глава НБУ.

За його словами, Україна планує за 5 років зменшити свою частку в банківському секторі з 55% до 25%. Це допоможе йому отримати більшу незалежність і буде допомагати банкам працювати відповідно до ринкових правил.

Щодо нинішніх судів ПриватБанку з його попередніми власниками, то Шевченко зазначив, що загалом є приблизно 100 судових процесів, але Нацбанк продовжить свою правову стратегію, щоби зберегти банк у держвласності.

"Наша мета - зберегти банк у державній власності, щоб заощадити гроші українських платників податків та забезпечити стабільність фінансового сектору України", - підкреслив Шевченко.

Також він додав, що НБУ планує завершити всі ці суди до кінця 2021 року.

"Це фактично наша мета. Ми сподіваємося, що судові справи будуть вирішені, і ми зможемо зосередитися виключно на поверненні активів", - сказав глава Нацбанку.