Рада попередньо схвалила податок для іноземних техногігантів

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №4184, який зобов'яже іноземних інтернет-гігантів, таких як Google, Facebook, Netflix, сплачувати податок на додану вартість з електронних послуг, які вони продають українцям.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Відповідний документ підтримали 286 народних депутатів.

Одним із авторів законопроєкту виступив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від «Слуги народу» Данило Гетманцев.

За його словами на сьогодні в Україні відсутній механізм сплати ПДВ із електронних сервісів нерезидентами.

«Щоб сплатити ПДВ, вони мають зареєструватися в Україні як резиденти, тобто змінити своє резидентство. А це має для них негативні податкові наслідки, і вони цього не роблять», - пояснив Гетманцев, представляючи проєкт закону з парламентської трибуни.

Він зазначив, що законопроєкт пропонує простий механізм оподаткування ПДВ нерезидентів: дає змогу віддалено зареєструватися в електронному кабінеті платника податків, а також сплатити податок у валюті без присутності на території України. 

«Такий механізм діє у 83 юрисдикціях світу», - підкреслив Гетманцев, додавши, що відсутність такого механізму призводить до щорічного недонадходження до держбюджету 3 млрд доларів.

Таким чином, за допомогою змін до Податкового кодексу влада хоче збільшити надходження до держбюджету. 

Законопроєкт ще мають ухвалити у другому читанні, щоб зміни запрацювали.