Україна має місяць, щоб уникнути дефолту

Уже 1 серпня закінчується пільговий період, протягом якого Україна не платила за зовнішніми боргами. Варіанти два — домовитися про продовження терміну заморожування обслуговування боргу або фактичний дефолт.

Про це повідомляє The Economist.

У 2022 році Україні вдалося домовитися про відтермінування платежів інвесторам в зовнішній борг країни з огляду на повномасштабну війну.

Тож протягом останніх двох років кредитори України погодилися призупинити виплати з обслуговування боргу. Відстрочка — як від державних, так і від приватних кредиторів — становить 15% ВВП на рік. Якби ці виплати відбувалися, вони стали б другою за величиною статтею державних витрат (після витрат на оборону).

За даними депутата Данила Гетманцева, за підсумками 2023 року відношення державного боргу до ВВП сягнуло 84,5%. А цього року, за оцінками МВФ, воно може становити 94% ВВП. На початку великої війни це співвідношення було 49%.

МВФ хоче, щоб Міністерство фінансів України домовилося про списання, але така угода здається малоймовірною за наявний час.

На початку червня відбувалися закриті зустрічі із власниками єврооблігацій, які володіють 20% єврооблігацій України, з пропозицією щодо реструктуризації. Мінфін запропонував два варіанти, які передбачають номінальне скорочення боргу за єврооблігаціями до 60% з потенційним зниженням до 25% у випадку суттєвого покращення економічної ситуації протягом періоду дії Програми МВФ.

Це б дало змогу зекономити 10 млрд доларів на боргових платежах до 2027 року та зберегти боргову стійкість у межах програми EFF. Утім, поки домовитися не вдалося.

Міністр фінансів України Сергій Марченко зазначав, що консультації продовжаться.

«Я знаю, що ми просимо приватних кредиторів докласти значних зусиль з їхнього боку, але без реструктуризації Україна не зможе достатньо профінансувати нашу оборону і розпочати програму відновлення та реконструкції, яка є спільною метою для всіх наших партнерів як з державного, так і з приватного секторів», — зазначив міністр.

Esonomist пише: суми допомоги, яку Україні надають союзники, вражають. Але ця допомога надходить у вигляді артилерії, танків та цільових коштів, тобто на конкретні цілі/проєкти.

З нещодавнього пакета допомоги від США лише 8 мільярдів доларів США підуть безпосередньо українському уряду — це еквівалентно трохи більше ніж чверті щорічних витрат України на соціальні виплати, і навіть це у формі позики. ЄС планує запропонувати трохи більше, але все одно лише 38 мільярдів доларів протягом трьох років.